Psoas release
Ontspannen en gecenterd in je lichaam
“Een ontspannen psoas maakt dat we ons in de kern kunnen ontspannen en thuis voelen in ons lichaam.”
Holistische fysiotherapie voor de Psoas spier
Heb jij last van terugkerende buik- rug- en/of heuppijn of ervaar je de nodige stress en innerlijke onrust? De kans is groot dat de psoas spieren hier een cruciale rol in spelen.
De psoas spieren zijn de meest centrale spieren in ons lichaam en bij velen nog onbekend. Als de psoas uit balans is, brengt dit een breed scala aan klachten met zich mee. De psoas bestaat uit twee stevige spierstrengen van circa 40 cm lang en liggen in de in de achterwand van de buik. De psoas spieren verbinden als enige spier het bovenlichaam met het onderlichaam, ze verbinden ons denken met ons voelen en lopen door onze fysieke kern.
De Psoasspier
De psoas spier begeleidt vele bewegingen in het lichaam, maar is bovenal een intelligente spier.
Ze geeft boodschappen door en reageert heel instinctief op stress en spanning. Als we onveiligheid of stress ervaren maakt deze spier zich gereed om in actie te komen om te vechten of te vluchten.
In onze moderne hectische maatschappij zijn er echter geen beren meer waar we voor moeten vluchten, maar zijn er wel veel andere ongrijpbare stress en angst momenten.
Doordat we in onze huidige tijd de spier meestal niet ontladen door een actie, komen we in staat van ‘bevriezen’- en worden spanningen en de niet doorleefde emoties opgeslagen in de psoas. De psoas spieren kunnen in het meest ongunstigste geval chronisch ‘aan-staan’. Dit met alle gevolgen van dien.
Het fight, flight en freeze mechanisme van de psoas wordt aangestuurd door het autonome zenuwstelsel. Langdurige stress en trauma’s ontregelen het autonome zenuwstelsel. Zo kan er een vicieuze cirkel ontstaan die zich zelf in stand houdt.
“Ik heb nooit geweten dat zoveel klachten direct of indirect een relatie hebben met de psoas. Er is, als fysiotherapeut, een wereld voor me open gegaan. Het is belangrijk dat hier meer bekendheid aan komt. Teveel mensen, ook kinderen met buikpijn, worden van het kastje naar de muur gestuurd met de diagnose onverklaarbare pijnklachten.”
Bij iedereen die een stressvolle tijd heeft of heeft gehad (denk ook aan belaste kinderjaren, trauma’s, ongelukken) en kampt met buikpijn, rugpijn, pijn op of rondom de borst en heuppijn, is de kans groot dat een gespannen en uitgeputte psoas hier een rol in speelt. Een verkorte en gespannen spier in het centrum van het lichaam geeft verstoringen rondom. Een disbalans in de psoas kan ook maag- en darmklachten geven, een vrije ademhaling belemmeren, je opgejaagd of juist leeg voelen – vooral in je hoofd leven, klachten aan de baarmoeder en prostaat geven en de oorzaak zijn van een verstoord looppatroon.
Psoas behandeling
Aan de hand van de klachten die je ervaart en jouw persoonlijke hulpvraag wordt de aanpak afgestemd. Het proces vraagt mildheid en toewijding. Het gaat om het herprogrammeren van de psoas. Bewustwording en gronding / centering – jezelf laten dragen – jezelf veilig voelen, zijn eerste voorwaarden om een vicieuze cirkel te doorbreken. Dit alles gaat over het activeren van de ontspan-stand van het autonome zenuwstelsel / activeren van de nervus vagus zenuw.
Ademoefeningen, houdingsadviezen, massage – holistic pulsing / triggerpoints, fascia stretches, lengte- en coördinatie oefeningen voor de psoas en het ontladen van stress / trauma release, ondersteunen het proces van herprogrammering en weer in balans komen. Je krijgt de nodige handvatten mee naar huis.
Vermoed je dat jouw pijn spanning of onbehagen (of dat van je kind) een relatie heeft met de psoas? Neem dan vrijblijvend contact met me op.
Zeg het voort
Het gaat me aan het hart hoeveel mensen nare onderzoeken ondergaan en door de bomen het bos soms niet meer zien omtrent hun klachten, terwijl er uit onwetendheid te vaak voorbij wordt gegaan aan deze kernspier. De psoas is bij huisartsen, maag/lever/darm artsen, internisten, gynaecologen en orthopeden helaas nog een ondergesneeuwd kindje.
Ik hoop dat dit in de toekomst snel gaat veranderen. Hier wil ik graag mijn steentje aan bijdragen en ik hoop ook dat jij, nu je weet hebt van deze spier, hier over gaat delen.